Odpowiednie patelnie do naleśników – Poznaj najlepszą propozycję patelni!

przez | 5 sierpnia 2022
Patelnia to istotny przedmiot w każdej kuchni. Jest nieodzowna do gotowania wielu potraw. Patelnie dostępne na rynku różnią się przede wszystkim materiałem, z którego są sporządzone. Najczęściej kupowane patelnie to te z osłonką teflonową, żeliwną i ceramiczną.

patelnie z żeliwa

Autor: Scanpan
Źródło: www.smakprostoty.pl

Żeliwne patelnie do naleśników to prawdziwy półprodukt, pozbawiony chemicznych domieszek i wyrabiany w naturalny, niechemiczny sposób. Patelnie z żeliwa to doskonałe przewodnictwo ciepła, które równomiernie rozchodzi się po całej przestrzeni patelni. Powoli się rozgrzewa i wolno stygnie. To całkiem inna forma smażenia niż w wypadku patelni z aluminium, które grzeją się natychmiast i stygną w tempie ekspresowym natychmiast po zdjęciu z ognia. Wytrzymałość to najważniejsza zaleta żeliwa.

Musisz mieć dodatkowe wątki na wyłuszczony tutaj temat? Nie ma nic prostszego – musisz wejść w podany link i pod nim wyszukasz masę różnych postów.

Patelnia żeliwna powinna być wieczysta, wystarczy prosta konserwacja, aby służyła nam przez całe życie. Jest odporna na zarysowania mechaniczne, uszkodzenia warstewki, zadraśnięcia.

W czasie smażenia, z żeliwa wytrącają się minimalne wielkości żelaza, pierwiastka bardzo pomocnego dla ludzkiego organizmu. Smażenie na żeliwnej patelni wzbogaci niedostatki żelaza. Ładny wygląd patelni zezwala na podawanie przyrządzonych potraw bezpośrednio na stół. Kładąc patelnię z gorącą potrawą na stole, mamy pewność że pożywienie długo pozostanie gorące. Choć patelnie żeliwne są ciężkie, to należy to do jej atutów. Ciężar przynosi stabilność, ogranicza przypadkowe wylanie gorącej zawartości. Żeliwne patelnie do naleśników wyśmienicie nadają się na każdy rodzaj kuchenek – żeliwne patelnie do naleśników. Lata użytkowania patelni podwyższają jej własności, zamiast obniżać.

Sekret przyrastającej z upływem lat jakości smażenia na żeliwie kryje się w jego impregnacji. Impregnowana przez wiele lat patelnia z latami staje się jeszcze wyższa. Zarówno zainicjowanie smażenia na żeliwie, jak zakończenie pełnego postępowania nastręczają pewnych powtarzalnych czynności, czyniąc z przeciętnego zajęcia rytuał – .

Wybierając tą patelnię musimy wiedzieć, że nie można myć ich w wodzie, dlatego że zdołają zardzewieć. Aby umyć żeliwna patelnię należy ją wytrzeć suchą ściereczką, najlepiej nasączoną olejem, bądź posypać solą i wycierać ściereczką.