Gotowanie w najlepszych, zaopatrzonych w świetne technologie naczyniach sprzyja zdrowemu odżywianiu. Naczynia żeliwne nie są tanie, lecz nasze zdrowie jest bezcenne.
[IMG=1405/5371d52b4ceac___flickr_9626042431.
Gotowanie w najlepszych, wyposażonych w znakomite technologie naczyniach sprzyja zdrowemu żywieniu. Naczynia żeliwne nie są tanie, ale własne zdrowie jest bezcenne.

Źródło: http://www.flickr.com
Żeliwo to artykuł ogromnie mocny i odporny na wszelkiego typu uszkodzenia mechaniczne.

Przy właściwym używaniu, nie mają prawa się zniszczyć, nawet jeśli będą używane każdego dnia przez bardzo długie lata.
Naczynia żeliwne z emalią są określone do zdrowego i w pełni dietetycznego przyrządzenia wypiekanych i duszonych dań. Odporny korpus naczynia żeliwnego przykrywa gruba powłoka szkliwa w atrakcyjnych kolorach na zewnątrz i w środku naczyń. Naczynia żeliwne i pokrywy naczyń wyposażone są w trwałe uchwyty z żeliwa. Interesująca forma naczyń i ich kolorystyka, dodatkowo budzą zainteresowanie. Naczynia żeliwne znamionuje wysoka klasa wykonania, unikalne wzornictwo i bogata gama kolorystyczna.
Żeliwo gwarantuje równomierne rozprowadzanie ciepła i długie podtrzymywanie odpowiedniej ciepłoty, natomiast emalia ochrania naczynie przed rdzewieniem, a produkty przed przywieraniem.
Wielką wartością naczyń żeliwnych jest możliwość rozgrzania ich do wysokich temperatur, co znamiennie poprawia smak szykowanych w nich posiłków. Do mieszania pokarmów w naczyniach żeliwnych, najbezpieczniej stosować łyżek plastykowych, albo z drewna, bowiem nie drapią powierzchni.
Garnki żeliwne stworzone z idealnego surowca, sprawdzą się idealnie na każdego rodzaju kuchence.
Zaciekawił Cię nasz temat? To fantastycznie! Kolejne równie atrakcyjne wątki dostrzeżesz pod tym odnośnikiem – tam oczekuje na Ciebie dalszy ciąg.
Pomimo tego, że naczynia żeliwne są ciężkie, planowo modelowane dna naczyń nie mają prawa uszkodzić płyty kuchni.
Garnki i patelnie z żeliwa ogrzewają się stopniowo, ale świetnie wstrzymują ciepło, a to jest pomocne do długiego duszenia potraw.
Przygotowanie żeliwnych naczyń do użytku polega na posmarowaniu powierzchni naczynia niewielką porcją oleju i rozgrzaniu naczynia w wysokiej temperaturze.
Po pewnym czasie odstawiamy patelnię, by ostygła i usuwamy nadmiar oleju.
Naczynia z emaliowanego żeliwa wystarczy po zastosowaniu umyć ręcznie i wytrzeć całkowicie papierowym ręcznikiem do sucha.