Żeliwne patelnie wyśmienite na jakikolwiek rodzaj kuchenek.

przez | 11 lipca 2022
Żeliwne naczynia cieszą się w Polsce coraz to wyższą popularnością. Rośnie ilość doceniających wyśmienite smaki osiągane dzięki żeliwu.
Patelnie z żeliwa to idealne przewodnictwo ciepła, jakie równomiernie rozchodzi się po całej nawierzchni patelni.

Powoli się rozgrzewa i powoli stygnie.

Jeśli myślisz, że dane w internecie nie są pełne, to przejdź do linku, pod którym znajdziesz dokładne opracowania zagadnień – link jest tutaj.

To zupełnie inna jakość smażenia niż w przypadku patelni z aluminium, które ogrzewają się natychmiast i stygną w tempie ekspresowym od razu po zdjęciu z ognia. Trwałość to najważniejsza zaleta żeliwa. Patelnia żeliwna jest w stanie być wieczysta, wystarczy prosta konserwacja, by służyła nam przez całe życie. Jest wytrzymała na zarysowania mechaniczne, defekty osłonki, zadrapania. Zasadniczą rolę w wypadku właściwego żeliwnego naczynia pełni jego waga. Po niej, między innymi, zdołamy ustalić, czy wytwórca nie oszczędzał na budulcu. Im lżejsze żeliwo, tym słabsza odporność mechaniczna i cieplna. Do podstawowych wartości patelni żeliwnych należy świetne przewodnictwo ciepła, jakie równomiernie rozchodzi się po całej przestrzeni patelni. Patelnia z żeliwa wolno się grzeje i powoli ostyga. Doskonale nadają się na każdy typ kuchenek, są wytrzymałe na zarysowania mechaniczne, uszkodzenia warstewki, zadraśnięcia.

Panele ażurowe Antoinette i Pip marki Koziol

Autor: Koziol
Źródło: http://www.koziol-shop.de
Choć patelnie żeliwne są ciężkie, to należy to do jej wartości. Ciężar daje stabilność, utrudnia przypadkowe wylanie gorącej treści. Patelnie z żeliwa świetnie nadają się na wszelki typ kuchenek.

Lata eksploatacji patelni podwyższają jej własności, zamiast obniżać. Ażeby umyć żeliwną patelnię należy ją wytrzeć suchą szmatką, najlepiej nasączoną olejem, czy też posypać solą i wycierać szmatką.