Jeśli myślisz, że dane w internecie nie są pełne, to przejdź do linku, pod którym znajdziesz dokładne opracowania zagadnień – link jest tutaj.
To zupełnie inna jakość smażenia niż w przypadku patelni z aluminium, które ogrzewają się natychmiast i stygną w tempie ekspresowym od razu po zdjęciu z ognia. Trwałość to najważniejsza zaleta żeliwa. Patelnia żeliwna jest w stanie być wieczysta, wystarczy prosta konserwacja, by służyła nam przez całe życie. Jest wytrzymała na zarysowania mechaniczne, defekty osłonki, zadrapania. Zasadniczą rolę w wypadku właściwego żeliwnego naczynia pełni jego waga. Po niej, między innymi, zdołamy ustalić, czy wytwórca nie oszczędzał na budulcu. Im lżejsze żeliwo, tym słabsza odporność mechaniczna i cieplna. Do podstawowych wartości patelni żeliwnych należy świetne przewodnictwo ciepła, jakie równomiernie rozchodzi się po całej przestrzeni patelni. Patelnia z żeliwa wolno się grzeje i powoli ostyga. Doskonale nadają się na każdy typ kuchenek, są wytrzymałe na zarysowania mechaniczne, uszkodzenia warstewki, zadraśnięcia.
