Patelnia grillowajako jedno z naczyń do przygotowania posiłków

Patelnia grillowa to jedno z naczyń do przygotowywania potraw, jakie powinno się mieć w wyposażeniu kuchni. Na rynku dostępnych jest sporo rodzajów patelni grillowych, różniących się osłonkami, grubością dna i ceną.


Patelnia grillowa tym różni się od pozostałych, że posiada pofalowane dno, w jakim zbiera się wytopiony tłuszcz, zamiast wsiąkać w mięso. Poniektóre wzory patelni grillowych można wstawiać do piekarnika, zaś zależnie od technologii skonstruowania, także użytych suroWCów można z nich korzystać nawet na płytach indukcyjnych. Kształty i rozmiary patelni grillowych są przeróżne. Mogą być owalne, okrągłe, prostokątne, oraz kwadratowe, mieć uchwyt z tego samego surowca, czy też wyłożony drewnem, czy też surowcem nienagrzewającym się, poniektóre uchwyty są odczepiane.


gotowanie
Dziennikarz: Websenat
Źródło: http://www.flickr.com


Najbardziej popularna jest patelnia grillowa z żeliwa, aluminiowa, lub ze stali.

Jeżeli ten wątek Cię zainteresował oraz szukasz więcej danych, to pod tym hiperłączem (https://www.smakprostoty.pl/) znajdziesz ich mnóstwo - będą one zbliżone tematycznie, ale równie ciekawe.

Własności surowców z jakich pozostały wykonane mają niezwykle wielki wpływ na prędkość ogrzewania się patelni, również procedura grillowania. Powłoki natomiast odpowiadają za ułatwienie utrzymania patelni grillowej w czystości, nieprzywieranie potraw.


W wolnej chwili

Nagrzewnica powietrza: do czego służy i w jaki sposób jej używać?

Boże Narodzenie w nowoczesnej odsłonie
Dziennikarz: Fototapeta4u.pl
Źródło: Fototapeta4u.pl
Nagrzewnica powietrza to doskonałe wyjście do nagrzewania ogromnych pomieszczeń, takich jak hale sportowe, składy, szklarnie bądź place budowy.


Stosunkowo tanie paliwo, prostota obsługi i bezpieczeństwo użytkowania powodują, że nagrzewnica gazowa cieszy się wielką popularnością.


Prawidłowe używanie i pielęgnacja patelni grillowej jest ogromnie ważna, ponieważ od tego zależy długość jej eksploatacji. Przed pierwszym zastosowaniem patelni dobrze jest dokładnie przeczytać instrukcję i precyzyjnie się do niej stosować. Te stworzone z żeliwa powinno się zaimpregnować zgodnie z zaleceniami wytwórcy, nie wolno stosować ostrych przyrządów.


Nie można na gorącą jeszcze patelnię wlewać zimnej wody, gdyż może to naruszyć jej warstewkę, nie należy patelni grillowych szorować ostrą gąbką, lub szczotką .
2019-02-21
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.